keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Kasvuenergiaa



Metsien miehenä olen monesti istunut kannonpäässä hirvipassissa taikka metsätöiden välissä evästauolla - ajatuksella on ollut aikaa liidellä.

Monta kertaa on tullut puntaroitua kotikunnan ja kotimaakunnan tulevaisuutta. Meneillään oleva kuntarakenneuudistus tuskin sivuuttaa vanhaa Järviseutuakaan jälkiä jättämättä – puhumattakaan maakunnasta. Hallintovaliokunnan pöydän ääressä pääsee aitiopaikalta seuraamaan uudistuksen vaiheita ja osallistumaan keskusteluun, mutta lopullisen päätöksen tekee tietenkin ministeri Virkkunen.

Kävi uudistuksessa kuinka tahansa, niin lakeuden kansa asuu ja uurastaa uudistuksen jälkeenkin omilla synnyinsijoillaan, hoitaa pikkuasiansa omassa kirkonkylässään ja isommat asiat Seinäjoella. Aurinko nousee idästä ja laskee länteen. Talvella on lakeuden pelloilla lunta ja keväällä vettä – näitä asioita tuskin Virkkunenkaan voi muuttaa.

Eteläpohjanmaata pidetään yrittävän kansan maakuntana ja lakeuden asukkaita yrittäjä- ja joskus myös kilpailuhenkisinä. Jos naapuri pärijää, niin pärijään minäki ja vielä pikkuusen paremmin. Jos se on siitä kiinni niin herätään varahimmin ja pannaan maate pikkuusen myöhemmin mutta se on tärkijää notta tuppi heiluu koko ajan.
Kun tuppi heiluu, niin tulosta syntyy.

Maakuntakeskuksemme Seinäjoki on yksi maamme nopeimmin kasvavista kaupungeista. Mikäs on kasvaessa kun on elävä ja yrittävä maakunta ympärillä. Maakuntakeskus on kuin parhaassa kasvussaan oleva puu, joka levittää ja vahvistaa juuriaan muhevassa mullassa, asettuu yhä tukevammin, ottaa alansa ja sijansa ja kurkottaa latvaansa yhä korkeammalle jotta voi kilpailla auringon valosta tasaväkisesti muiden puiden kanssa.

Maakuntakeskuksemme kilpailee asukkaista, työntekijöistä, työpaikoista ja valtionhallinnon palveluista muiden maakuntakeskusten ja etelän suurien kaupunkien kanssa. Maakuntakeskuksen ja puun kasvu jatkuu niin kauan kun ympärillä on elävä ja elinvoimainen maakunta, taikka mustaa ja muhevaa multaa. Jos maakuntakeskus ahneuksissaan kasvattaa itseään yli äyräiden, imee se samalla kaiken ravinnon ja elinvoiman ympärillään olevasta maakunnasta ja alkaa näivettää itseään. Samoin käy elävälle ja liian elinvoimaiselle puulle.

Ensimmäisiä merkkejä liian kovasta kasvusta ja jonkinmoisesta ahneudesta on jo ilmassa. Tuomarniemen metsäoppilaitoksen AMK: linjan oppilaspaikkojen ja Kauhajoen restonomiopiskelijoiden aloituspaikkojen siirto Seinäjoelle oli perin erikoinen veto. Aikaisemmin siirtyi Seinäjoelle tradenomikoulutus Kauhavalta.

Nyt meneillään olevassa toisen asteen oppilaspaikkojen leikkausliikkeessä näyttää olevan samankaltaisia piirteitä. Järviseudun koulutuskuntayhtymästä ollaan vähentämässä yli 30 % aloituspaikoista, vaikka JAMI on jo vapaaehtoisesti luovuttanut 66 paikkaa Seinäjoen koulutuskuntayhtymälle lähihoitajakoulutuksen järjestämiseen. Toki aloituspaikkoja vähennetään myös SEDUN oppilaitoksista, mutta merkittävästi Järviseutua vähemmän. Mikäli pahin toteutuu ja oppilaspaikat menetetään, menetetään samalla teollisuutemme kipeästi tarvitsemia koulutettuja ja ammattitaitoisia työntekijöitä.

Minä kannan huolta maakuntamme reuna-alueiden väestöstä ja sen työllisyys- ja koulutusmahdollisuuksista.
Minä kannan huolta maakuntakeskuksemme elinvoimaisista juurista.
Mistä Sinä kannat huolta?

Reijo Hongisto
kansanedustaja
Vimpeli

1 kommentti:

  1. Kun nyt kysyit, minä olen myös huolissani maakuntaamme tulevaisuudesta. En niinkään elinvoimaisen maakuntakeskuksen vuoksi, vaan teidän, maakuntaamme Arkadianmäellä edustavien henkilöiden vuoksi.

    Puhut ahneudesta ja korkeakoulu-uudistuksesta. Luuletko, että Seinäjoen kaupunki on AMK:n Ähtärin, Kauhajoen ja Kauhavan siirtopäätösten takana? Kyllä jäljet taitavat tässäkin tapauksessa johtaa samalle Arkadian sylttytehtaalle, jossa sinä edustat maakuntaamme, aitiopaikalla, kuten itse kirjoitit.

    Ähtärin oppilaspaikat siirrettiin Seinäjoelle koulutuksen loppuunsaattamiseksi. Uusia oppilaita ei oteta enää sisään ja näin lakkaa metsätalouden koulutus koko maakunnastamme. Olisiko tämän voinut estää siirtämällä nuorten koulutus Seinäjoelle aikaisemmin, kun asiasta saatiin vielä itse päättää? Silloin 2011 siirtoa vastustettiin äänekkäästi eduskuntavaalien ollessa käynnissä. Ähtäriläinen, nykyinen kansanedustaja, piti kovia puolustuspuheita siirtoa Seinäjoelle vastaan. Koulutusta ei siirretty silloin, nyt se on lakkautettu. Lakkautuspäätös tuli Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

    Seinäjoen AMK on koko maakunnan korkeakoulu. Nuorten koulutus on nyt Opetus- ja kulttuuriministeriön pakottamana siirretty Seinäjoelle. Siirrolla ja tottelemalla ministeriötä saatiin säilymään muotoilun ja ravitsemisalankoulutus maakunnassamme. Tilalle maakuntaan, myös Järviseudulle, on tuotu maakuntakorkeakoulut, joissa jo koulutus tuodaan lähelle maakunnissa jo asuvia ja työssäkäyviä ihmisiä. Näin Alajärvellä voi aikuiskoulutuksena opiskella tradenomiksi, Kauhavalla tradenomiksi ja insinööriksi ja Ähtärissä sairaanhoitajaksi. Maakuntakorkeakoulu löytyy jatkossa myös Kurikasta. Mielestäni tämä ei ole ahneutta, vaan oikeasti maakuntaa palvelevaa toimintaa.

    Tiesitkö, että vuonna 2011 tehdyn tutkimuksen mukaan yli puolet Seinäjoen AMK:sta valmistuvista jää maakuntaan? Alumnien sijoittumistutkimuksesta vastaava tutkijayliopettaja, dosentti Elina Varamäki kirjoittaa näin: ”Omaan maakuntaan on valmistumisen jälkeen sijoittunut 69% sosiaali- ja terveysalan, 65% tekniikan, 52% liiketoiminnan, 35% maa- ja metsätalouden sekä 32% kulttuurialan valmistuneista. Aikuisopiskelijoista lähes 70% on jäänyt töihin omaan maakuntaan valmistumisen jälkeen.” (http://www.seamk.fi/?showmodul=149&deptid=2994&newsid=ebc33da0-cde9-44ea-907f-6888b6e93fe8)

    Tällä hetkellä AMK tekee hakemusta toimilupansa säilymiseksi, kuten kaikki Suomen AMK:t. Sitä jos ei myönnetä, ei ole koko maakunnassamme korkeakoulua. Olisiko tässä jotain minkä vuoksi taistella kansanedustajan mandaatilla? Milläs luulet, että maakunnan reuna-alueille saadaan Tampereella tai Helsingissä koulunsa käyneet nuoret muuttamaan, jos siellä ei ole jatkossa terveyskeskuksia eikä muitakaan julkisia palveluita? Seinäjoelle sentään saadaan houkuteltua nuoria opiskelemaan muualtakin päin ja kun homma toimii ja maakunta on elinvoimainen, he saattavat myös jäädä tänne.

    Eikä ammatillisenkoulutuksen uudistuksessakaan ole kyse Seinäjoen ahneudesta. Kyllä päätökset sanellaan Helsingin suunnasta. Koulutuspaikkojenvähennys 12,4% meille, opetusministerin kotikonnuille Pirkanmaalle vähennystä 2,4%, kuten Ilkan uutispäällikkö kolumnissaan kirjoittelee ja perää myös maakuntamme edunvalvonnan kuntoa ja aiheesta! (http://www.ilkka.fi/mielipide/kolumnit/ministeri-aprillasi-etelapohjalaisia-1.1364549)

    Seinäjoelta valmistuvat nuoret jäävät varmasti jatkossakin omaan maakuntaan, kunhan täällä on töitä, tontteja, päiväkoteja ja kyläkouluja. Mielellään he myös varmasti tulisivat maakunnan reuna-alueille, sieltä osa heistä on myös kotoisin. Niinpä, jos minä olisin aitiopaikalla Arkadianmäellä, keskittyisin kyllä ennemmin taistelemaan maakuntaamme todella köyhdyttäviä uudistuksia, kuin omaa maakuntakeskustamme vastaan!

    Mieluummin minä olisin kasvattamassa maakuntakeskuksestamme puuta, josta riittää hedelmiä jaettavaksi koko maakuntaan, reuna-alueita myöten, kuin kaatamassa sitä.

    VastaaPoista

Osallistu keskusteluun tästä