Meillä täällä Etelä-Pohjanmaalla
ruoka on arvossaan, ja niin pitääkin olla. Mutta paljon sen ja samalla koko
maakunnan eteen voisi vielä tehdä.
Elintarvikeala on valittu
Etelä-Pohjanmaan kärkialaksi. Mediaa myöten on viime aikoina puhuttu siitä,
että maakuntamme voisi kehittyä oikeaksi Ruokaprovinssiksi, joka tunnettaisiin
koko Suomen mitassa, mutta jonka maine kiirisi maan rajojenkin yli.
Mitä tuo haave sitten vaatisi
toteutuakseen? Rahaa? Päättäväisyyttä?
Aivan varmasti noita kumpaakin tarvitaan,
sillä raha auttaa kehittymään ja päättäväisyys pitämään suunnan. Mutta aivan
kärkeen tarvitaan yhteistyön halua. Ilman sitä hommasta ei tule yhtään mitään.
Yhä useampi haluaa nyt syödä oman
maakuntamme ruokaa, ja asiakkaidensa omistama Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa
haluaa sitä myös tarjota. Mutta aina nämä toiveet eivät täyty: monessa kohdin
löytyy vielä pullonkauloja, joista ollaan valmiita syyttämään viereistä kaveria
ruokaketjussa.
Ikävän syvään juurtunutta
epäluuloa ruoan tuotantoketjun muita toimijoita kohtaan on näkynyt julkisessa
keskustelussa jo muutaman vuoden ajan. Nyt tästä kyräilystä on päästävä irti
ainakin täällä lakeuksilla, jos mielimme toteuttaa haaveemme Ruokaprovinssista.
Eepee on osaltaan valmis
kehittyvään yhteistyöhön maakunnallisten tuotteiden menestyksen takaamiseksi.
Meillä on erikokoisille tuottajille polku kaupan hyllyille ja asiakkaiden
ostoskoreihin. Polku voi alkuun viedä vain yhteen myymäläämme, mutta jos tuote
on kysytty ja tuotanto kasvaa, voi se jatkua koko osuuskauppamme alueelle ja kenties
jonakin päivänä vielä laajemmallekin.
Olemme myös varmoja, että
toimintatapamme kestävät tiukankin tarkastelun. Siksi olemme valmiita kertomaan
niistä juuri niin avoimesti kuin vain kilpailulaki ja Kilpailuvirasto sallivat.
Kysykää pois, niin keskustellaan mahdollisuuksista ja etsitään maakunnan
yhteistä etua.
Kimmo Simberg
Toimitusjohtaja
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Osallistu keskusteluun tästä