tiistai 16. huhtikuuta 2013

Etelä-Pohjanmaa maaseudun clean teck -maakunnaksi



Suomi on Euroopan maaseutumaisin maa ja Etelä-Pohjanmaa todellista ja nykyaikaista maaseutua. Maatalous on edelleen maaseudun selkäranka, jota tukevat monet muut yrittäjyyden alat. Keskinäinen kaupunkien ja maaseudun riippuvuus nähdään jo välttämättömyytenä. 

Etelä-Pohjanmaalle on keskittynyt erityisesti kotieläintaloutta. Ruoka, sen turvallisuus ja laatu puhuttavat myös tulevaisuudessa. Onhan ruuantuotannon järjestäminen yhä kasvavalle maapallon väestölle yksi suurimpia tulevaisuutemme haasteita.

Kotieläintalous kohtaa kaikki ne maatalouden haasteet ja odotukset, mitä tulevaisuuden maataloustuotantoon kohdistuu. Kestävään maatalouteen ja ruuantuotantoon ei liity pelkästään ruoka, vaan myös sen tuotantomenetelmät ja tuotannon ympäristövaikutukset. Nämä kysymykset on ratkaistava samanaikaisesti ruuantuotannon lisäämisen kanssa. 

Fosfori ehtyy maapallolta ja lannoitteiden hinnat nousevat vuosi vuodelta.  Kasvit tarvitsevat ravinteita, mutta niitä ei pitäisi mennä muualle kuin kasvien käyttöön. Maatalouden ympäristökysymysten kaksi isointa asiaa ovatkin ravinteiden kierrätyksen järjestäminen ja eläinten lantaongelman ratkaiseminen. Samaan ryhmään voidaan vielä lukea jätevesipuhdistamoiden lietteen käsittely. Siitäkin viime kesän tulvat antoivat opetuksen.
Nämä ongelmat odottavat vielä ratkaisua. Sellaisen teknologian kehittäminen, jolla voidaan ehkäistä tai minimoida sekä myös korjata ympäristölle aiheutetut vahingot, on yksi suomalaisen teollisuus- ja teknologiapolitiikan suurimpia kehittämisalueita. Puhumme laajasti clean techin mahdollisuuksista. Maatalouden ympäristöongelmien ratkaisu on osa maaseudun clean techiä. 

Mainittujen maatalouden ympäristöongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan maatalouden, tutkimuksen sekä teollisuuden yhteistyötä.  Maakunnan toimijat voisivat rakentaa Etelä-Pohjanmaasta mallimaakunnan, jossa em. asioihin löydetään käytännön toimivat ratkaisut. Niille on täällä tarvetta ja niille ratkaisuille olisi maailmanlaajuista kysyntää. Samalla se vahvistaisi mielikuvaa eteläpohjalaisten elintarvikkeiden entistä kestävimmistä tuotantotavoista. Suomihan on sitoutunut maatalouden ravinnekierrätyksen mallimaaksi, mutta kuinka me sen teemme, ei ole vielä selvää.

Bioenergian käytön lisääminen ja maatalouden lantaongelman ratkaisu kuuluvat yhteen. Suomessa on ollut hapuilevaa yritystä ratkaista ongelma esim. biokaasuvoimaloilla, mutta laaja-alaisemmin käyttöön otettavaa toimintamallia ei ole vielä olemassa. 

Juuri nämä käytännönläheiset uudet toimintatavat ja keksinnöt sopisivat erittäin hyvin eteläpohjalaiseen toimintakulttuuriin. Kaikkea tutkimustietoa ei välttämättä löydy omasta maakunnasta eikä edes Suomesta, mutta maailmalta tietoa löytyy. Kuka ottaisi vetovastuun? 







Antti Sahi
MTK:n toiminnanjohtaja


 (kuva: Jaana Kankaanpää)

1 kommentti:

  1. Hannu Haapala, MMT (agroteknologia)16. huhtikuuta 2013 klo 1.09

    Toim.joht,. Antti Sahi esittää maakunnalle aihetta, joka kuitenkin on jo pitkälle olemassa olevaa toimintaa. Silti on hyvä, että se saa kannatusta myös MTK:n suunnalta. Maatalouden imagoa parantaa huomattavasti se, että MTK on aktiivinen tässä. Lisäksi se on edellytys hyvälle tulokselle.

    Mielestäni juuri maatalouden ja maaseudun ympäristöteknologiassa on potentiaalia, joka on nyt sisäänkirjoitettuna INKA-hakemuksessamme (Green Creative Garden), kohdassa 5.2 ja 6.2. INKA-hakemuksen takana on vuosien tutkimus- ja kehitystyö, jota on tehty yritysten ja tutkimuksen yhteistyönä. Itse väittelin täsmäviljelystä vuonna 1995 ja siihen liittyvä tutkimustyö alkoi 1989. MTT:ssä on tehty pitkäjänteistä "Clean Techiin" liittyvää tutkimusta ja tuotekehitystä mm. Pellon Groupin kanssa. Alueen muutkin yritykset ovat olleet aktiivisia uuden puhtaan teknologian kehittämisessä.

    Maatalous tarvitsee jatkossa tehokasta ja käyttökelpoista ympäristöteknologiaa mm. EU:n EIP-direktiivin takia. EP on tässä potentiaalisin kehittämisalusta (Living Lab) Suomessa. Olemassa olevat käyttäjäverkostot (mm. Agro Living Labin 200 maatilaa, yritysten omat testaajat) ovat erinomainen pohja käytäntö- ja käyttäjälähtöiselle kehittämiselle.

    Pohjaa on siis todella paljon. Nyt tutkimus ja yritysten tuotekehitys olisikin organisoitava tehokkaasti tähän yhteyteen. Etelä-Pohjanmaasta pitkään visioitu ruokaan liittyvä tuotekehitysmaakunta (Ruokaprovinssi, Green Creative Garden ym.) pitää laittaa nyt käytäntöön. Siinä kaikki kannataus ja mukaantulo käytännön toimintaan on tervetullutta. Uskottavuuden vuoksi kansainvälinen verkottuminen on tässä avainasemassa, kuten edellisessä kaupunginjohtaja Rasinmäen blogiin kirjoittamassani kommentissa esitin.

    Hannu Haapala

    VastaaPoista

Osallistu keskusteluun tästä