Etelä-Pohjanmaa on vahva maatalousmaakunta, sitä kuvastaa jo tämän komian blogin taustalla avautuva ohrapeltokin. Maakunnan alueella asuu noin 4 % Suomen väestöstä, mutta maakunta tuottaa 14 % suomalaisesta ruuasta.
Ruuan tuottamisen
ammattilaisia Etelä-Pohjanmaalta löytyy runsaasti. Maanviljelijät,
elintarvikealan työntekijät, mestari kokit ja tietysti meidän äidit ja
isit.
Elintarviketeollisuuden
puolella vaikuttaa vahvoja voimia kuten Atria, Ilmajoen Osuusmeijeri ja Valion
Seinäjoen tehdas. Lisäksi Seinäjoella toimii elintarvikekehityksen
asiantuntijayritys Foodwest Oy. Alueella on vahva elintarviketeollisuuden
toimijoiden keskittymä.
Maatalous ja
elintarviketeollisuus on huomioitu ansiokkaasti ELY-keskuksen maakuntastrategiassa
ja Etelä-Pohjanmaan liiton valmisteilla olevassa vuoteen 2040 katsovassa
maakuntastrategiassa. Maakuntastrategian valmistelumateriaaleissa todetaan: "Vuonna 2040 alue on maatalouden ja
elintarviketuotannon teknisen ja ekologisen kehityksen edelläkävijä."
Mielenkiintoinen avaus on myös KUMURU-hanke. Sen tavoitteena on tuottaa "kulttuuri, musiikki ja ruoka" -teemasta uutta tutkimusta, uusia tapahtuma-aihioita ja innostaa uutta liiketoimintaa. Hankkeessa otetaan uusi näkökulma elämyksen tuottamiseen, jossa ruoka ja musiikki yhdistyvät. Mielestäni hankkeeseen liittyvät hienolla tavalla Etelä-Pohjanmaan vahvuudet.
Perinneruuan näyttämönä
voisi toimia esimerkiksi Eteläpohjalaiset Spelit, Provinssirock puolestaan
uuden urbaanin ruokakulttuurin lähettiläänä, Tangomarkkinat voisi hakea tukea
viinin ja juuston yhteistyöstä. Miltä maistuisi tulisen tangon,
argentiinalaisen viinin ja pohjalaisen juuston yhdistelmä?
Ruoka-asiat ovat esillä
myös EU-ympyröissä. Yhteistyötä ruuantuotannon kannalta omaleimaisten
eurooppalaisten alueiden välillä on laitettu vireille ja Etelä-Pohjanmaa on
mukana.
Viimeaikaiset
Euroopan-laajuiset tapahtumat ovat yhä enemmän korostaneet puhtaan ja
turvallisen ruuan merkitystä. Ihmiset tahtovat tietää mitä suuhunsa pistävät.
Tämä on huomattu myös
Foodwestissä, joka toteutti viime vuonna hankkeen pohjalaisen
elintarviketeollisuuden logistiikkaongelmien ratkaisemiseksi johtolauseenaan: "Pohjalaisen ruuan matka suomalaisten
kuluttajien lautaselle helpommaksi."
Etelä-Pohjanmaalla on
mahdollisuus profiloitua turvallisten ja puhtaiden elintarvikkeiden tuottajana
kotimaassa ja kansainvälisesti. Tehdään eteläpohjalaisesta
elintarviketuotannosta maailman läpinäkyvintä. Ihmiset tahtovat tietää ruokansa
matkan pellosta lautaselle asti.
Tämän tiedon tarjoamalla
vahvistamme entisestään turvallisten ja puhtaiden elintarvikkeiden brändiämme.
Atria on tässä esimerkkinä tuotteidensa alkuperämerkintöjen myötä. Samaa
toimintatapaa voitaisiin soveltaa myös ravintolaruokaan.
Vuonna 2025 Etelä-Pohjanmaa
on tunnettu ruokakulttuuristaan.
Maakunnan
ravintolayrittäjät pitävät huolta, että pizzan ja kebabin lisäksi,
ruokalistoilta löytyvät eteläpohjalaiset klassikot. Maakuntakeskuksessa on
suosittu eteläpohjalaiseen ruokaan keskittynyt ravintola. Ympäri maakuntaa
löytyy lähiruokamarketteja, jotka ovat erikoistuneet eteläpohjalaisten
tuotteiden tarjoamiseen kuluttajille.
Uutta eteläpohjalaista
ruokakulttuuria on kehitetty ja ruokalajeille on keksitty kuvaavia ja hauskoja
paikallisia nimiä. Elintarviketeollisuuden kentällä on myös uusia toimijoita ja
ruuan jalostaminen tapahtuu kokonaan omassa maakunnassa.
Kauhajoen ruokamessut
ovat paisuneet Euroopan-laajuiseksi tapahtumaksi, jossa ihmiset käyvät
Ranskasta asti opettelemassa eteläpohjalaisen keittiön saloja. Etelä-Pohjanmaa
houkuttelee matkailijoita nauttimaan puhdasta lähiruokaa.
Anneli Jäätteenmäki
Euraparlamentaarikko,
Euraparlamentaarikko,
Keskusta- ja liberaaliryhmän (ALDE) varapuheenjohtaja
KROPSUPÖYTÄ
VastaaPoistaJA PRESIDENTIN PÖYTÄ
RAADISSA NIINISTÖ + ROUVA JA KAKSI KURIKKALAISTA
karjalainen leipämämmi ja rusinakukko
VastaaPoistapiimävelli ja kotijuusto
maistajina ANNELI jÄÄTTEENMÄKI + PUOLISO JA PANU RAJALA + PUOLISO
ruoasta hauska runo jossa 8 säettä kummaltakin parilta
lapuan kaupunginjohtaja + rouva
VastaaPoistaesa honkimäki + rouva
kummaltakin parilta 5 osuvaa leipään liittyvää sanontaa